TOPlist
Sledujte nás:

Vitamin D - kolik ho obsahují ryby?

Zpět

zdroj: SZÚ

Když před stovkami milionů let naši živí předchůdci opustili oceány, které byly bohaté na minerální látky, a vydali se na osluněnou souš, dala jim příroda do vínku schopnost tvořit 5 různých vitaminů ze skupiny D, které pomáhají resorpci vápníku a fosforu ve střevě. Podílejí se ale i na celé plejádě dalších metabolických funkcí v organizmu. U člověka má kůže schopnost, díky UVB záření ze slunce, tvořit vitamin D3. Jsme ale schopni využít i vitamin D2, který podobně vzniká u rostlin a nižších organizmů. Naše tělo má většinu vitaminu D z vlastní tvorby, nicméně toto množství většinou nestačí a zejména během měsíců s minimem slunečního svitu jsme odkázáni i na jeho obsah v potravinách.

Aktuální nutriční doporučení hovoří o potřebě 15 ug (EFSA, EU, 2011) nebo dokonce až o 20 ug (DACH, Německo, 2015)  na osobu a den. Starší doporučení, včetně těch českých, doporučovala 5 ug na osobu a den.

Kolik vitaminu D obsahují ryby?

Obsah vitaminu D v rybách ovlivňuje řada faktorů (druh ryby, místo, kde žije, jaké jsou její zdroje potravy aj.). Uvádí se, že maso tučných mořských ryb obsahuje 5-45 µg vitaminu D3/100 g jedlého podílu. Ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb, které mohou průměrně obsahovat až 3 mg vitaminu D3/100 g u halibuta, 1,5 mg /100 g u makrely a 0,25 mg/100 g tresky.

V rámci dlouhodobého projektu (Monitoring dietární expozice 2014-15) CZVP-SZÚ provedlo analýzu vzorků ryb a rybích produktů, kde se průměrný obsah vitaminu D pohyboval v rozmezí 0,83 – 11,1 µg/100 g ryby (ve formě, jak ji konzumujeme).

Jako nejbohatší zdroj se ukázaly ryby uzené (makrela) a marinované (zavináče, sleďové filety), nejmenší obsah byl detekován v rybách mořských s nízkým obsahem tuku (rybí filé - aljašská treska, mořská štika, filety ze štikozubce…).

Průměrná koncentrace vitaminu D byla konkrétně u ryb uzených 11,1 µg vitaminu D/100 g, ryb marinovaných 9,58 µg D/100 g, u ryb sladkovodních (kapr) 9,1 µg vitaminu D/100 g, rybích konzerv 5,47 µg D/100 g a nejméně pak u ryb mořských s nízkým obsahem tuku 0,83 µg D/100 g.

Jak je vidět, ryby mohou obsahovat různé množství vitaminu D. Přestože jsou udávány jako jeho nejbohatší přírodní zdroj, ne každá ryba je vlastně jeho dobrým zdrojem. Kdybychom snědli průměrnou porcí filé, které je „tukuprosté“ a na vitamin D tím pádem logicky chudé, bude pokrytí denní potřeby vitaminu D pouhou kapkou v moři. Kdybychom si ale dali makrelu ve stejné průměrné porci, můžeme svou denní potřebu pokrýt až z 90 a více %.

Jak ryby přispívají k celkovému dennímu přívodu vitaminu D?

Dle šetření CZVP-SZÚ (Ruprich et al., 2017) přispívají „rybí zdroje“ 3-8 % k celkové expozici vitaminu D v obvyklé české dietě. Největší „rybí“ přívod je u žen 18-64 let, kde zejména sladkovodní ryby přispívají k celkové expozici vitaminu D 8 %. Nejméně přispívají k celkové expozici vitaminem D ryby  u dětí ve věku 4-6 let (2,9 %).

Co lze doporučit závěrem?

Rozhodnete-li se konzumovat ryby s cílem získat vitamin D, preferujte tučnější varianty, které ho obsahují větší množství. Do jídelníčku můžete také v rozumné míře zařazovat ryby uzené, marinované a další rybí výrobky. 


Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink

Program Sebekoučink vám pomůže se sestavením nutričně vyváženého jídelníčku, který vám bude zároveň i chutnat.

Kromě celodenního energetického příjmu za vás program ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny a pijete dostatek tekutin.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 10. 2017 20:29
Je skvělá zpráva, že vit. D mají uzenáče tolik!
27. 10. 2017 10:25
I tento článeček je velmi zajímavý!!! Uzenou makrelu jim na husto takže dobrýýý -vitamínu D mám určitě dost to je super !!!!
24. 10. 2017 22:30
Musím se polepšit v hodování ryb.
24. 10. 2017 10:23
Marinované ryby jsem v poslední době opomíjena, budu to muset napravit.
23. 10. 2017 16:18
díky za tipy, to jsem nevěděla
23. 10. 2017 12:54
Rozhodně budu jíst týdně 2 jídla s rybami
22. 10. 2017 13:30
Aspoň vím, proč miluju zavináče.
22. 10. 2017 02:38
Šmarjá, vy mi dělátec hutě! Já jsem i musela jít dolednice pro sousto té uzené mkrely, co tam mám.
21. 10. 2017 19:51
to je fajn makrelu mám ráda a zavináče taky nevěděla jsem,že mají nejvíc vitamínu D
21. 10. 2017 17:43
Vitamínu D máme obecně málo, a tak se hodí i ten z ryb.
21. 10. 2017 16:05
Mám ráda zavináče a potěšilo mě, že mají tolik vitaminu D.
21. 10. 2017 14:19
Mám ráda tresčí játra, takže super ;-)
21. 10. 2017 09:02
Děkuji za zajímavý článek.Uzenou makrelu i zavináče také jím,měla bych ale zvýšit frekvenci.Ryby všeobecně mockrát do jídelníčku zatím nezařazuji.
20. 10. 2017 23:21
Takže dost konzumovat ryby.
20. 10. 2017 19:50
Tak to je fajn, dalsi plus pro ryby
20. 10. 2017 18:58
Tak to je super, uzenou makrelu můžu, ta mi chutná....
20. 10. 2017 17:13
Děkuji za zajímavý článek
20. 10. 2017 17:00
Uzenou makrelu i zavináče si občas dopřeji , ale dnes jsem koupila chlazenou makrelu.
20. 10. 2017 14:57
Díky za zajímavý článek. Vitamínu D tedy budu mít dostatek :-) .
20. 10. 2017 12:53
Kapr mě mile překvapil, což jsem ráda, protože mám okolo sebe rybáře a makrela je občas taky super.
20. 10. 2017 10:17
Děkuji,velmi zajímavé informace,nejsem si však jistá,zda kritéria splňuji.
20. 10. 2017 10:11
Občas si tučnější rybku koupím. Ale předpokládám, že mám Déčko v normě.
20. 10. 2017 10:03
Je to věda, předpokládám, že vitamínu D mám tak akorát, ale jistě to samozřejmě nevím.
20. 10. 2017 08:38
Děkuji za upřesnění.
20. 10. 2017 08:16
Mám raději méně tučné ryby, takže vitamín D musím získávat někde jinde. Vždyť i malá miminka ho získávala ze Sluníčka. :-)
20. 10. 2017 07:52
uzenou makrelu si občas dám
20. 10. 2017 07:38
Makrelu i zavináče celkem ráda jím, celkově ryby bych měla jíst více už trvale
20. 10. 2017 07:37
Ryby jím 2 tydne.
20. 10. 2017 07:15
Ryby určitě nejím kvůli vitamínu D

Naši partneři